PDeCAT: El museu del turisme, l’equipament més visitat de la ciutat

 

 

El nou museu del turisme en el seu primer any de vida ha passat a ser l’equipament cultural més visitat de Calella. Un total de 5.842 de persones han visitat el MUTUR durant l’any 2016. Es tracta d’una xifra elevada que fa que aquest nou equipament passi a ser el més visitat de la ciutat, per sobre del centre d’interpretació del Far que es situa en els 5.000 visitants. Quan es parla, per part d’alguns partits polítics, de si les xifres són insuficients en un equipament modern i innovador com el que tenim a casa nostra i es fa sense rigor ni coneixement, s’ha de dir clarament que es fa demagògia. Cal parlar amb propietat! Cal ser rigorosos i basar-se amb indicadors i xifres reals, la política dels titulars fàcils i buits de contingut ens agradaria que formes part de la història (la vella política) i no de la bona política.

Per posar algunes dades comparatives, tenim les xifres de diversos museus temàtics del País com el museu de la pell d’Igualada, la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, la Casa Museu Lluís Domènech i Muntaner de Canet de Mar o el Museu de l’Anxova de l’Escala, tenen xifres que no superen els 6.000 visitants. Ens podem plantejar tancar aquests equipaments per què alguns consideren que els visitants són insuficients?. Hem de tancar el Far de Calella, el refugi antiaeri o el propi Museu de la ciutat als seus visitants perquè tenen menys visitants que el museu del Turisme?

El Museu del Turisme és un espai per crear patrimoni, per constituir un centre de referència nacional per a la recerca i divulgació, per esdevenir un espai per al foment de la cultura del turisme i per l’activitat ciutadana, pensat i concebut amb vocació de servei públic. Un museu de qualitat referent pels seus continguts i per les potencialitats que ofereix. Un museu dinàmic i polivalent que permet evolucionar en funció de les necessitats expositives que dona contingut i reforça la missió del Mutur. El turisme és sinònim d’experiències personals, d’intangibles i d’emocions que es comuniquen i es conserven en el temps. El Museu del Turisme també acull el patrimoni històric de moltes famílies de Calella que van formar o formen part del nostre teixit turístic.

Per tot això, continuarem treballant amb convicció i fermesa les potencialitats del museu. Com per exemple, desenvolupament del programa pedagògic que permetrà comercialitzar el museu dins dels circuits de sortides anuals que fan les escoles; el material que s’està desenvolupant i les corresponents visites guiades permetran d’una manera didàctica explicar a les futures generacions la necessitat innata del ésser humà en descobrir i viatjar, en el volum i la repercussió del turisme i la importància del turisme a nivell global; continuar amb la col·laboració dels agents i professionals implicats amb el turisme (hotelers, operadors, agències de viatges o la Organització Mundial del Turisme); seguir potenciant els convenis signats i col·laboracions amb la Universitat Pompeu Fabra, ESADE o l’Escola Universitària del Maresme; i potenciar les exposicions temporals com a mecanisme d’atracció i dinamisme del museu.

La notícia no és el tancament temporal obligat del museu a causa de les obres de l’escola, la notícia real i important és que tenim un nou museu amb molt de potencial i que s’està construint una nova escola a la nostra ciutat, reivindicada i necessària amb una inversió de més de 6 milions d’euros que serà possible gràcies a la iniciativa d’aquest Govern i l’esforç de moltíssima gent. Dóna la sensació que aquests dos grans projectes de ciutat, es vulguin minimitzar o amagar per part d’alguns, ja sigui perquè mentre ells manaven no van ser capaços de crea iniciatives innovadores o, en el cas de l’escola, resoldre aquesta gran mancança de ciutat o perquè simplement volen fer oposició destructiva, allò que per la majoria de les persones forma part de la vella política.

Darrera actualització: 04.03.2022 | 13:30