La font del Passeig Manuel Puigvert portarà el nom de Mercè Mena, la primera dona en ocupar el càrrec de Secretària General de l’Ajuntament

Dimecres, 15 de febrer de 2023 a les 00:00

L’acte de col·locació de la placa tindrà lloc aquest diumenge dia 19 de febrer a les 12 del migdia. Aquesta és la vuitena font que Calella bateja a través de la iniciativa “Amb nom de dona”

La font del Passeig Manuel Puigvert portarà a partir d’aquest diumenge 19 de febrer el nom de la Secretària General de l’Ajuntament de Calella, Mercè Oliva Mena. L’acte d’inauguració tindrà lloc a les 12 del migdia. És la darrera de les vuit fonts que l’Ajuntament va decidir que batejaria amb noms de dones de la ciutat que han destacat en la seva activitat o que son referents socials. La iniciativa, pensada i madurada arran dels actes reivindicatius del 8-M, Dia Internacional de la Dona, es va engegar el mes d’abril de l’any passat. L’acte estarà presidit per l’alcalde, Marc Buch. A més de la regidora d’Igualtat, Cindy Rando, a l’acte hi assistiran els exalcaldesses i alcaldes que han treballat amb Mena: Montserrat Candini, Josep Maria Juhé, Josep Basart i Joaquim Rey.

Mercè Mena i Cerdà ha estat de les primeres dones a Catalunya i Espanya a ocupar el màxim càrrec administratiu d’un ajuntament, el de Secretària General. Es tracta d’un càrrec que tradicionalment sempre l’havien ocupat homes. Mena va arribar a Calella l’any 1985. Va prendre possessió de forma provisional del càrrec de Secretària General de l’Ajuntament el 19 d’agost. En aquell moment l’alcalde de la ciutat era Ramon Bagó. L’1 de juny del 1989 es va produir el seu nomenament definitiu. Ella, i sobretot la seva signatura, és la garantia que tot el que fa l’Ajuntament és legal. 

Mercè Mena també va ser la primera Secretària General del Consell Comarcal del Maresme. Va ocupar el càrrec des de la seva constitució, el 1988 fins al 1996. Durant aquest temps el compaginava amb el de l’Ajuntament. Fins l’any 2011 també va ser la secretària del consell d’administració de l’Hospital de Calella, primer de la Fundació que el gestionava i després de l’organisme autònom.

Model d’integració

Mercè Mena va néixer a Burgos el 20 de febrer de 1958. Va passar la seva infantesa a la localitat d’Atapuerca i es va llicenciar en Dret a Valladolid. Després d’aprovar les oposicions a Secretària d’Administració Local a Madrid, va ser destinada a Calella. Mena és un model d’integració a la societat de Calella. Només arribar va fer un esforç d’immersió a la societat calellenca del moment i ha creat la seva família a la ciutat.

La vuitena font

Aquesta serà la vuitena i darrera inauguració d’una font que porta nom de dona després de les de l’Ajuntament (Maria Teresa Salom); de l’Església (Júlia Liquete); del Mirador Francesc Macià (Dolors Rovira); del Bunyol (Quimeta de la Roda); la del del Parc Dalmau (Pepita Bonet); i de la plaça Catalunya (Montserrat Giró).

La iniciativa persegueix posar en valor a un col·lectiu que tradicionalment ha quedat invisibilitzat. Deixar constància que la història de Calella s'ha construït amb la participació de tots. També busca redescobrir espais de la ciutat que existeixen però que per habituals no s'hi ha donat importància. Es farà un itinerari, "Amb nom de dona", que servirà per explicar una part de la nostra història com a ciutat.
 

Darrera actualització: 15.02.2023 | 13:36