Calella celebra la Festa Major de la Minerva 2023

Dimarts, 19 de setembre de 2023 a les 00:00

Del 21 al 24 de setembre la ciutat s'omplirà de música, tradició i colors per a tots els públics

La fi de l'estiu anuncia l'arribada de la Festa Major i la inauguració de la 42a edició de la Fira, en la que es podran participar en diverses activitats, tant de dia com de nit. Durant les festes, els carrers acolliran colles de gegants, música, espectacles i focs per animar a tots els calellencs i calellenques.

A continuació s'indicaran les dates i les ubicacions de tots els esdeveniments, preneu nota i no us en perdeu cap!

Dijous 21 de setembre

La crida a la Festa Major s'inicia a les 19:30 del mateix dijous amb una Cercavila amb la xaranga Ho Peta Street Band, que tindrà la seva sortida a la plaça Catalunya i seguirà el seu trajecte fins arribar a la plaça de l'Ajuntament.

Un cop s'arribi a la plaça, a les 21:00 h, l'artista calellenca Aina Da Silva rebrà a tothom amb el pregó de Festa Major.

Seguidament, la Colla de Geganters i Grallers de Calella oferiran una interpretació de dansa i música acompanyada d'un brindis popular.

Finalment, s'acabarà la jornada amb un ball d'inici de la Festa Major amb l'orquestra La Montecarlo.

Divendres 22 de setembre

S'inicien els esdeveniments del dia amb l'acte d'inauguració de la 42a Fira de Calella i l'Alt Maresme a l'escenari de la fira a les 17:00 h, on l'alcalde Marc Buch rebrà a tots els calellencs i calellenques. Poc després, a les 18:00 h, just a l'entrada principal de la Fira, es realitzarà una exhibició de doma lliure amb cavall amb Inti Schenkel i Ruso de Boada.

Entrada la nit, a les 22:00 h, hi haurà la cercavila nocturna a càrrec de la Colla de Geganters i Grallers de Calella acompanyats de la xaranga Bufant Fort. La cercavila començarà a la plaça de l'Església, passant pel carrer Anselm Clavé i sota el pas de nivell fins a arribar a l'envelat que es troba davant del passeig M. Puigvert.

Finalment, al mateix envelat de la platja, es podrà gaudir de música en directe a partir de les 23:00 h amb els grups La Fúmiga, Doctor Prats, Les que Faltaband i DJ Peñafiel. L'entrada a aquests concerts és gratuïta i cal portar el DNI.

Dissabte 23 de setembre

Des de la plaça de l'Ajuntament, a les 10:50 h, hi haurà un acompanyament de les autoritats a la Missa Solemne de la Festa Major fins a l'església. Allà, a les 11:00 h hi haurà l'ofici de Festa Major presidit per Mn. Cinto Busquet, l'entrada d'en Quirze i la Minerva i el Ball de Gegants al final de la celebració.

Poc després, a les 11:15, tant els més petits com els més grans, podran gaudir d'un concert amb Lali BeGood a l'espai de la Fira de Calella. Per continuar amb la música i els espectacles, a les 12:30, novament a càrrec de la Colla de Geganters i Grallers de Calella, es farà una mostra de balls dels gegants de la ciutat, sortint de l'església i arribant fins a la plaça de l'Ajuntament.

Arribat el migdia, a les 13:30, es podrà assistir a la 40a Mostra de Plats Casolans on es pot participar en l'exposició i sorteig de plats guisats a benefici de l'Associació de Voluntaris i Amics de l'Hospital Sant Jaume de Calella.

A la tarda hi haurà una animada cercavila de les colles castelleres Xics de Granollers i la Colla Castellera de l'Alt Maresme i la Selva Marítima, Maduixots que s'iniciarà a les 17:00 h a la plaça de Jeroni Martorell, passant pel carrer Jovara fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament. Un cop s'arribi a la plaça, a les 17:30 h, es podrà gaudir d'un concert de gralles a càrrec de la Colla de Grallers i gralleres de Calella. A la mateixa hora també es podrà assistir amb entrada anticipada al concert de Festa Major, Glòria, de Vivaldi a càrrec del Cor i Orquestra Simfònica Harmonia dins l'església parroquial.

A la plaça de l'Ajuntament, a les 18:00 h es realitzarà una diada castellera protagonitzada per l'actuació dels Xics de Granollers i la Colla Castellera de l'Alt Maresme i la Selva Marítima, Maduixots. De seguit, a les 19: 00hs es farà a la plaça de l'Església el comiat del pubillatge 2021-2022 i la proclamació dels representants del Pubillatge de Calella 2023, organitzat per l'associació de Pubillatge de Calella.

Entrat el vespre, a les 21:30 h, a la plaça Lluís Gallart, es podrà trobar l'espectacle inicial del correfoc a càrrec dels Udols de Foc Diables de Calella amb la participació d'altres colles convidades.

Per acabar, a les 23:00 h, a l'envelat de la platja es celebraran les barraques amb el concert dels artistes Aina Da Silva, Ebri Knight, Kinky Band i DJ Stuntman. L'entrada és gratuïta i cal portar el DNI.

Diumenge 24 de setembre

A la plaça de l'Ajuntament, s'inicia la jornada a les 8:00 h amb les matinades a càrrec del grup de grallers de la Colla de Geganters i Grallers de Calella i una cercavila pels carrers Bisbe Sivilla, la plaça de l'Església i Església fins a arribar al carrer Cervantes.

A les 9:30 h al carrer de l'Església (Cervantes-Balmes), es realitzarà la plantada de gegants que participen en la 40a Trobada de Gegants. Seguidament, es podrà gaudir d'un esmorzar popular a la plaça Lluís Gallart pel preu de 2 €.

Per continuar amb els festejos, a les 11:30 des del carrer de l'Església s'iniciarà una cercavila de totes les colles participants en la 40a Trobada de Gegants, que seguiran el seu recorregut pels carrers Església, Sant Josep, Jovara i Escoles Pies fins a la plaça de l'Ajuntament. A la mateixa hora, al passeig Manel Puigvert, a l'escenari de la Fira de Calella i l'Alt Maresme, es celebrarà l'audició de sardanes a càrrec de la cobla Montgrins.

A les 12:00 h, al Museu Municipal, es podrà accedir a la visita comentada "Descobreix el Museu" on es poden conèixer una selecció d'objectes que el Museu conserva com a tresors de la història de la ciutat i els detalls que els fan especials. Aquesta activitat és completament gratuïta i no cal reserva prèvia.

De seguit, a les 12:30 h a la plaça de l'Ajuntament, les colles geganteres de la 40a Trobada de Gegants faran la seva arribada tot oferint un ball. A més a més, també es lliurarà un obsequi a tots els grups participants mentre se celebra la fi de festa amb la presentació del Ball Nou i del Ballet dels Gegants de la ciutat de Calella.

A la tarda, a les 18:00 h a l'envelat de la platja, se celebrarà el concert gratuït de Festa Major amb l'orquestra Montgrins. La música en directe segueix a les 19: 00hs, amb el concert de Miquel del Roig a l'escenari de la fira i el ball de Festa Major amb l'orquestra Montgrins a l'envelat de la platja a les 20:30 h.

Per donar fi a la diada de celebracions, música i tradició, es podrà gaudir d'un espectacle de focs artificials a les 21:30 h al passeig Garbí, a càrrec de la Pirotècnia Estalella.

A més a més...

Fira d'atraccions

La Fira d'atraccions té una nova localització, aquest cop al Passeig de les Roques i s'inaugura el dimecres 20 de setembre, dia en què s'ofereix un 2x1 en totes les atraccions.

D'altra banda, L'Ajuntament s'ha compromès a respectar uns horaris de silenci per garantir el benestar d'aquelles persones sensibles als sorolls i per assegurar el descans dels veïns.

A continuació trobareu indicat l'horari de celebració de les atraccions i de música:

20 de setembre

Obertura 17.00h.

Tancament 23.00h (amb música) i 00.00h (sense música)

21 de setembre

Obertura 17.00h.

Tancament 23.00h (amb música) i 00.00h (sense música)

22 de setembre

Obertura 17.00h.

Tancament 00.00h (amb música) i 01.00h (sense música)

23 de setembre

Obertura 11.00h.

Tancament 00.00h (amb música) i 01.00h (sense música)

24 de setembre

Obertura 11.00h.

Tancament 23.00h (amb música) i 00.00h (sense música)

El desmuntatge de les atraccions es realitzarà el dilluns 25 de setembre de 8:00 h a 22:00 h i el 26 de setembre de 8:00 h a 20:00 h.

Informació i consells sobre l'envelat, els focs artificials i correfoc.

L'envelat està situat al camí de la platja davant del pas a nivell. Per tal d'accedir-hi s'hauran de respectar les normes de seguretat adients per al gaudi i la comoditat de tothom.

Així doncs, no està permès entrar a l'envelat amb ampolles de begudes, vidre, llaunes, bengales o petards ni amb objectes prohibits com ara navalles, punxons, pals o altres. A més a més, està prohibit fumar dins l'envelat i es recomana un consum responsable d'alcohol.

Altrament, tot aquell que entri a l'envelat haurà de presentar el DNI, i els menors de 14 anys han d'anar acompanyats d'un adult.

En cas que presencieu alguna conducta de risc a causa de la ingesta d'alcohol o altres drogues, aviseu la Policia Local o els serveis sanitaris més propers.

Pel que fa als focs artificials i al correfoc, es demana que es respecti en tot moment el perímetre de seguretat senyalitzat i feu sempre cas de les indicacions del servei d'ordre.

És convenient que els participants dels correfocs es protegeixin i que portin roba de cotó, màniga llarga i pantalons llargs. A més a més, es prega no destorbar als diables i portar o utilitzar productes pirotècnics particulars.

També s'hauran de respectar les figures de foc, els portadors del foc i els músics i mantenir una distància prudencial per tal d'evitar cremades.

Punt lila i espai rula

La Festa Major és un moment de diversió esperat per tota la ciutadania. Per tal de tenir unes festes més plaents i responsables recordem que no és obligatori beure i que en cas que es faci, s'ha de fer un consum responsable de l'alcohol.

A més a més, durant les nits de concerts a l'envelat de la platja trobareu tant l'espai rula com el punt lila en cas que necessiteu informació o assessorament al llarg de la nit.

Per una banda, l'Espai rula ofereix informació sobre drogues, disposa d'alcoholímetres, preservatius, aigua i fruita. D'altra banda, el punt lila ofereix informació i assessorament sobre violències masclistes i LGTBIfòbiques, acompanyament davant situacions d'agressions masclistes i disposa de kits del plaer.

A la festa, respecta't, fes-te respectar i respecta!

Consulta tota la programació a calella.cat.  

Darrera actualització: 19.09.2023 | 12:23