Horari
Preu
Els referents principals en l’obra de Martí Pol els trobem en el seu vincle amb el seu paisatge, Roda de Ter i el compromís amb la seva classe social –la gent treballadora–, el seu país i la seva llengua. Tots ells, i la seva dedicació a la poesia, el defineixen com a artista de les lletres.
La malaltia també van tenir una forta influència en la seva vida. Primer, va patir tuberculosi pulmonar als 19 anys. El jove malalt va aprofitar el temps postrat al llit, gairebé un any, per a llegir i engrandir el seu talent i esdevenir el poeta que va ser. Més endavant, als 41 anys, se li va diagnosticar una esclerosi múltiple que va marcar per sempre la seva obra, la primera etapa, per la solitud que viu. Però el tancament i l’angoixa que sofreix i transmet donen pas, a poc a poc, a la superació, a renovar l’alegria de la vida que el fa escriure de nou mirant el futur.
L’obra de Miquel Martí i Pol s'erigeix com una de les aportacions poètiques més importants de la literatura catalana contemporània. A més d’autor, va ser traductor sobretot del francès i també un activista cultural que va aconseguir fer sortir la poesia dels cercles més cultes i elitistes per fer-la arribar a les classes populars. Un bon exemple en són els més de 100.000 exemplars venuts del seu llibre de poemes Estimada Marta. Martí i Pol no era amant dels grans honors, no volia ser recordat com un gran poeta, sinó com un poeta i prou.
Aquesta exposició s’ha dissenyat a partir de la seva obra Abcedari, una joia solidària, que va escriure amb la complicitat del seu amic personal Ramon Besora. El llibre és un recull de vint-i-sis haikus (poemes japonesos de disset síl·labes que estan ben presents a la poesia catalana). Un haiku per a cada lletra de l’abecedari, amb la temàtica de la solidaritat com a fil conductor. La diferència (i la indiferència), l’acollida, o la pèrdua hi són presents, al costat de temes més socials i compromesos, habituals en la seva literatura com el dolor, la malaltia o l’adversitat. Martí i Pol hi escriu l’alfabet secret de la solidaritat humana, creant un refugi pels somnis, on l’espai per creure en els altres és la diferència.
Hem demanat a artistes visuals, poetes, escriptors i escriptores que inspirant-se en algun dels vint-i-sis haikus de Martí i Pol, produeixin una obra nova, reinterpretant-los vint anys després. El resultat d’aquesta feina és l’exposició que estàs a punt de veure. Un nou projecte on unim novament art i literatura.
Desitjo que et faci somiar i estimar, com me n’ha fet a mi,
Gabriel Serrano
Comissari de l’exposició