ICV CALELLA EN COMÚ: Cap a una gestió pública dels serveis municipals

Els elevats beneficis de la gestió privada dels serveis de subministrament d’aigua, recollida d’escombraries, manteniment de l’enllumenat viari, etc han de revertir en la qualitat del servei i en els preus que es cobren als ciutadans.

Qualsevol model de gestió d’un servei públic ha d’assegurar el control de la comunitat de tal manera que es garanteixin l’accés universal, la qualitat, la distribució justa de les càrregues i els beneficis, la transparència, la informació, la rendició de comptes i la participació ciutadana.

Una empresa privada o semiprivada que subministri un servei públic procura, entre altres coses, aconseguir beneficis i té diverses maneres d’aconseguir-los:

  1. Controlant les tarifes que paguen els usuaris d’acord amb el govern de torn.
  2. Gestionant amb empreses pròpies o controlades els subministraments de materials i les subcontractes necessàries per prestar el servei.
  3. Aconseguint prestar el servei a la major quantitat possible de municipis per tal de rebaixar els seus costos.

Si la gestió recaigués directament en una empresa pública el benefici, en comptes d’anar a la butxaca dels accionistes, podria anar a fer unes amortitzacions i reposicions dels equips mes adequada, a inversions en la xarxa, a l’aplicació d’unes tarifes mes justes, etc……Evidentment, allò que sovint es diu de que una empresa pública no pot ser ben gestionada és només una llegenda inacceptable.

En els últims anys els beneficis de les empreses  dedicades a la prestació de serveis públics han sigut tan grans que han pogut fer una expansió internacional espectacular, ja sigui en solitari  o de la mà d’altres multinacionals.

En aquest marc és quan moltes ciutats importants d’Europa (Berlin, Londres, Paris, etc) i de casa nostra (Barcelona, Badalona, Santa Coloma, Sabadell, Terrassa, El Prat, Cerdanyola) han iniciat el camí de la recuperació del servei de subministrament de l’aigua.  I, casualment, el Govern del Partit Popular ha reaccionat amb una normativa que impedeix la subrogació dels treballadors de les empreses privades a les noves empreses publiques que es formin..…la prova del 9 de que el negoci es rodó.

Aquests grans municipis catalans han creat recentment l’ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS PER A LA GESTIÓ PÚBLICA DE L’AIGUA amb l’idea de garantir l’accés de tothom al servei en condicions realment justes. Consideren que el subministrament s’ha de fer amb criteris d’interès general, de sostenibilitat  i buscant el bé comú. Per tal motiu, un cop constituïda, oferiran recolzament a tots els municipis que vulguin apostar per aquest model de gestió, aportant-los assistència, coneixement i capacitat de gestió.

Per a ciutats com Calella que,  pel seu tamany,  tenen  dificultats per a articular empreses de serveis pròpies amb un volum suficient per ser eficients, aquesta és una bona noticia. Associar-nos amb altres municipis per comprar millor i mes barat, per disposar de millor tecnologia, per reduir els costos es fonamental i molt lògic.

En aquest moment l’Ajuntament de Calella té assignat el subministrament  de l’aigua fins el 2033 a Gestaigua (49% propietat de Sorea, del Grup Agbar), fins el 2026 la recollida de residus ( a la multinacional FCC  ) i fins el 2027 l’enllumenat públic (a Gas Natural i a Electricitat Boquet, empresa, per cert, sentenciada pel Tribunal de Defensa de la Competència per acordar amb altres tres empreses els preus de les licitacions dels servei de l’enllumenat públic de Mataró, Vilassar de Mar i Argentona).

Creiem que en un futur pròxim haurem d’avaluar les possibilitats de recuperar els serveis públics que presten a Calella aquestes i altres empreses. No seria estrany que aviat canvií el panorama de tal manera que no fos tan difícil enfrontar els costos d’un procés de municipalització de la mà de socis potents disposats a jugar amb nosaltres aquest estimulant partit. 

Darrera actualització: 04.03.2022 | 13:34