Distinció a la Sala Mozart com la sala de cinema en actiu més antiga de Catalunya

Dimarts, 27 d'octubre de 2020 a les 00:00

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, destaca a la cloenda de l’acte el compromís de la ciutat amb la cultura amb el Calella Film Festival i el Calella Film Office com a protagonistes.

Coincidint amb el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, l’Acadèmia del Cinema Català ha fet un petit homenatge a totes les sales centenàries que actualment hi ha a Catalunya. Un d’aquests reconeixements ha estat a la històrica Sala Mozart de Calella, fundada el 1904.

L’acte s’ha celebrat a la Sala Mozart, reconeguda com la sala en actiu més antiga de Catalunya, on la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, ha entregat una placa commemorativa a cadascun dels 13 cinemes catalans amb més de 100 anys d’història. En aquest sentit, l’Acadèmia del Cinema Català ha realitzat una exhaustiva recerca per indexar totes les sales centenàries que segueixen en actiu i ha elaborat un catàleg en suport digital. Aquest reconeixement de la tasca feta per les sales centenàries d’arreu de Catalunya se suma a les accions dutes a terme en els darrers anys en la línia de la recuperació patrimonial.

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha fet la cloenda de l’homenatge destacant que “Calella és una ciutat que aposta plenament per la cultura. Amb arrels històriques. La família Salom ha posat sempre la cultura per sobre de totes les coses i això ha permès que la Sala Mozart s’hagi imposat al pas del temps i continuï obrint les portes a tot tipus de disciplines artístiques”. L’alcaldessa també ha valorat positivament els projectes que es duen a terme a la ciutat i que fomenten el progrés cultural, “el Calella Film Festival i el Calella Film Office és una demostració del nostre compromís amb la cultura per convertir Calella en una ciutat plató”.

Entre aquests emblemàtics equipaments culturals també hi trobem el Centre Parroquial d’Argentona; el Cinema Bosque, de Barcelona; el Casal de Camprodon; La Calàndria, del Masnou; el Teatre Mundial, de La Bisbal: el Foment Mataroní; el Cinema Catalunya, en aquest cas de Ribes de Freser; el Teatre Cinema Comtal, de Ripoll; el Casino Prado i El Retiro, de Sitges; els Cinemes Imperial, de Sabadell, i el Cinema Catalunya, de Terrassa.

Sala Mozart

Quan l’any 1904 va arribar el cinematògraf i començaren les sessions de pel·lícules i sarsueles curtes, el Teatre La Constància, de Calella, començava un nou període. L’any 1926 canviava de nom i adoptava l’actual. Al llarg dels anys, a la Mozart va sobreviure amb totes les variants possibles: no es va aturar mai l’activitat, ni durant la Guerra Civil, i entre els 50 i els 80 va acollir les sessions compromeses i de vegades quasi clandestines de l´anomenat Cinefòrum. L’any 1988, la Mozart rep el reconeixement de la Generalitat de Catalunya a la Millor sala d’exhibició de cinema de Catalunya per la difusió del cinema català. Amb el suport de l’Ajuntament, segueix existint com a espai social, popular i urbà. Actualment emet pel·lícules del Cicle Gaudí i del Cineclub.

Darrera actualització: 09.02.2022 | 09:11