Dia Internacional Contra la Mutilació Genital Femenina

Dijous, 6 de febrer de 2020 a les 00:00

L’Espai Jove acosta la realitat de la mutilació genital femenina als joves de Calella amb una trobada amb l’Associació de Dones Africanes de Calella.

Avui, 6 de febrer, se celebra el Dia Internacional Contra la Mutilació Genital Femenina, una pràctica que implica l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o altres amb finalitats no terapèutiques.

A Calella es disposa d’un Protocol de prevenció de les mutilacions genitals femenines des de l’any 2014. Dins el protocol es recullen 3 nivells d’intervenció: prevenció (nivell 1), intervenció en cas de viatge al país d’origen (nivell 2) i intervenció en cas o davant de sospita de MGF practicada (nivell 3). Des de la implementació del protocol, només s’ha hagut de treballar en el primer i segon nivell, mai s’ha hagut d’actuar davant un cas de MGF practicada.

Existeix una coordinació entre els agents educatius, els serveis sanitaris, els cossos de seguretat i l’Àrea de Política Social per informar i formar als professionals dels àmbits, identificar la població de risc i, informar a les famílies de la població diana sobre les conseqüències que la MGF té sobre la salut, el desenvolupament i la seva tipificació com a delicte.

En cas de detectar que alguna menor del col·lectiu diana tingui previst viatjar al país d’origen s’activa el segon nivell d’actuació on es procedeix a una visita pediàtrica per a realitzar una revisió genital prèvia al viatge. Així mateix, s’entrevista a la família, els Mossos d’Esquadra recullen tota la informació i és el jutge qui determina si la menor pot o no viatjar al país d’origen. Un cop la menor torna, es procedeix a fer una altra visita pediàtrica.

Des del 2014 intervenim en una mitjana de tres casos l’any i mai s’ha trobat amb cap menor que torni mutilada. Sembla que el col·lectiu africà calellenc es troba força sensibilitzat amb aquesta pràctica.

Així mateix, l’Espai Jove ha organitzat per aquesta tarda una trobada amb l’Associació de Dones Africanes de Calella amb l’objectiu d’acostar la realitat de la mutilació genital femenina als joves calellencs.

En paraules del regidor adjunt a l’alcaldia responsable de l’Àrea de Política Social, Ramon Llamazares, “el fet que des de 2014 fins a la data d’avui, no ha existit mai un cas de MGF a Calella és sinònim que el Protocol de Mutilació Genital Femenina establert funciona i que és molt important el treball que es duu a terme en el seu Nivell 1 de Prevenció i amb tots els sectors corresponents (escoles, cossos policials, Política Social, Salut, etc). Seguirem treballant de valent i seguirem amatents per tal que aquestes dades es mantinguin i no es produeixi cap cas d’aquest tipus a la nostra ciutat”.

Darrera actualització: 10.02.2022 | 13:37