CUP: Coratge i Fermesa. Fem República

Som molts que ja hem desconnectat de forma definitiva d’aquell marc mental proposat - o imposat- sota tutela militar. D’aquella manca de cultura democràtica que fa que encara avui, no hagin anul·lat els judicis ni reconegut les víctimes del franquisme, que malgrat els canvis de govern esdevinguts a l’Estat, encara dormen sota el jou del seu oblit. D’aquella democràcia “low cost” que feia quaranta anys que perdurava i que tant bé els anava mentre pactaven, s’emplenaven les butxaques i el capitalisme d’amiguets funcionava a ple rendiment sense mesura ni control. L’opacitat i la corrupció com a part del sistema. La d’aquí i la d’allà. La de Bárcenas i Pujol, Palau i Pletoria, la de Bustos; la poma i el cistell, tot podrit. El règim del 78 trontolla i en som masses els que ja no reconeixem aquest marc legal, vingut d’herència i per a molts no referendat, que no ha resolt les problemàtiques ni les expectatives que afrontem el dia a dia com a individus, com a societat i com a poble.

I ja hem fet el pas. En passat. Doncs la primera setmana d’aquest mes de setembre el parlament es declarà més lliure i sobirà aplicant la llei de referèndum i de transitorietat. Pas ferm cap a l’1 d’octubre, data clau de la fi del règim. Comencem una nova república.

Una república democràtica, erigida sobre el fonament del dret a decidir i el més alt respecte als drets i les llibertats individuals i col·lectius. Una república que deixi de considerar els ciutadans com a súbdits; ans al contrari. Que ens consideri ciutadans amb plena responsabilitat i criteri, per la via dels drets i dels deures, però també per la de retre comptes degudament, a través de la transparència, les consultes i els referèndums populars sobre qüestions d’interès públic. Una república garant d’un procés de democratització global de la societat i les institucions, que hauria d’incidir també en la recuperació (cap al sector públic i sota control ciutadà) de determinats serveis i sectors energètics bàsics que actualment estan en mans de les grans corporacions de l’anomenat capitalisme d’amiguets. D’aquells conglomerats econòmics sorgits de l’estat que socialitzen pèrdues i privatitzen els enormes guanys a costa de tots. Aixecar un nou país sobre el valor de la democràcia plena, amb processos més justos d’accés a la ciutadania a l’exercici dels drets polítics i civils. I, malgrat que no agradi a algunes elits convertides tardanament a l’independentisme, exemple de mesures preventives, sancions i cultura política contra la corrupció.

Una nova forma de fer, de concebre el món i amb les particularitats que es determinaran en un obert i debatut procés constituent. Des de baix. Molt a guanyar per deixar enrere l’insult i l’amenaça, l’autoritarisme i el menyspreu. Desbordem-los amb fermesa i amb la força dels arguments, el raonament polític i les urnes. Aquest llenguatge que tant espanta al tirà, al dictador i a l’oligarca. Sortim al carrer i votem amb massa. Encarem el futur sense por.

Prenem partit cap a la República Catalana.

Darrera actualització: 04.03.2022 | 13:35