ERC: Sobre les millores a la Plaça de Catalunya

En el ple ordinari del mes de juny, algun membre de l’equip de govern posava en dubte que la problemàtica sorgida pel descontentament en com s’havia executat el projecte de millora de la Plaça de Catalunya tingués a veure amb el debat sobre la participació ciutadana. És evident, al nostre entendre, que hi té a veure del tot.

Ho hem repetit moltes vegades: la participació ciutadana no és sinònim de votació. Les experiències de projectes participatius ofereixen una oportunitat per fer pedagogia, explicar quin procediment fa servir l’ajuntament a l’hora de tirar endavant un projecte, quins passos són necessaris, què costen els materials que fem servir, i un llarg etcètera. En aquest sentit, és decidiu, doncs, que quan es plateja l’experiència de pressupostos participatius, com va ser el cas del projecte de millora de la Plaça de Catalunya, i si s’utilitza el mètode que l’actual equip de govern va oferir (l’ajuntament proposa dos projectes que se sotmeten a votació popular), aleshores és imprescindible que des de l’inici quedin clares les característiques dels projectes en qüestió, amb tots els detalls, un calendari de treball, les persones interlocutores, les millores que suposarà l’actuació finançada, i què es farà amb el romanent de pressupost si és el cas. A això se li ha de sumar que el govern ha de tenir necessàriament una actitud proactiva, de seguiment de les actuacions. I que no passin coses com les que van passar a la Plaça de Catalunya, que mentre el govern s’afanyava a penjar a la web i a difondre una nota dient que l’actuació estava finalitzada, les parets de l’estany central encara estaven malmeses, mal pintades, amb irregularitats, o, d’altra banda, les vores del parterre estaven només arrebossades i sense pintar.

Malauradament, tenim massa exemples a la nostra ciutat que demostren que l’actual govern municipal del PDeCat i el PSC es despreocupa de fer un seguiment acurat de l’estat en què tenim l’espai públic: brutícia en els carrers, contorns de contenidors deixats, contenidors malmesos o que no tanquen i que no s’arreglen, zones verdes que no llueixen, manca de senyalitzacions, en són alguns exemples.

L’exemple del què ha passat amb l’execució de les obres de la Plaça de Catalunya n’és una mostra.

L’aprovació del Pla d’Actuació Municipal, dos anys tard

Des de l’inici d’aquest mandat, el juny de 2015, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya havíem denunciat de forma reiterada que el govern municipal no tenia un Pla d’Actuació Municipal (PAM), un full de ruta amb els objectius, actuacions concretes i calendarització d’aquestes per als quatre anys següents. Aquest ha de ser, i ho és a tots els pobles i ciutats on existeix, un document de planificació, d’informació i compromís del govern municipal amb la ciutadania sobre les polítiques que el govern té previst tirar endavant a inicis de mandat.

És evident, doncs, que aprovar el Pla d’Actuació Municipal de Calella en el ple del 5 de juny de 2017, és un exercici que té poc a veure amb el compromís real d’explicar a la ciutadania els projectes que aquest govern volia tirar endavant. El 5 de juny del 2017 tocava, en tot cas, actualitzar el full de ruta que s’hauria d’haver aprovat a principis de mandat, just després de l’acord de govern entre el PDeCat i el PSC de Calella.

Entre altres implicacions, el PAM ha de servir per planificar i explicar les inversions que s’inclouen a cada pressupost. En aquest mandat, el govern ja n’ha presentat dos, i sense PAM. El que evidencia, per tant, i una vegada més, que l’estratègia de l’actual govern és superficial, mancada de projectes estratègics de transformació, i molt assentada en la imatge de ciutat aparador que ens sembla del tot insuficient.

Per la democràcia, i la República Catalana

Som a la recta final del procés que passa per la celebració del referèndum, no hi ha marxa enrere. Tenim un Govern de Catalunya ferm, demòcrata, que ho té clar: davant les amenaces, democràcia.

Des d’ERC Calella fem una crida a tots els calellencs i calellenques a posar-se al costat de la democràcia, de mantenir la fermesa, la dignitat, la lluita, per no defallir després de la força ciutadana que ha accelerat aquest procés, des de baix, de forma absolutament pacífica i exemplar. Fem una crida també als no independentistes perquè s’impliquin en la celebració del referèndum, una crida a treballar plegats per donar sortida al clam d’una part molt majoritària de la ciutadania de Catalunya.

Tossudament alçats, i a guanyar la República Catalana! Ho tenim a tocar i només depèn de nosaltres! 

Darrera actualització: 04.03.2022 | 13:32